Ciasto z jabłkami to Karolinka!
🥧A właściwie szarlotka, co jest eponimem od imienia żony cara Mikołaj I Charlotty (czyli Karoliny).
Znamy ją jako Aleksandrę Fiodorownę Romanową👸🏼, ale urodziła się jako Fryderyka Luisa Charlotta Wilhelmina Hohenzollern.
Ponoć ciasto stworzył cukiernik👨🍳 na dworze cara Aleksandra I, francuski kucharz Marie-Antoine Carême, to on wymyślił też nazwę „majonez” oraz przepis na eklery.
Wyczytałam też, że wypiek o nazwie charlotte russe powstał specjalnie dla cara Aleksandra I, którego szwagierką była przecież wspomniana Charlotta Pruska. I teraz uwaga – to, co znamy dziś jako 🥧szarlotkę, czyli 🍎jabłecznik na kruchym cieście (w każdym domu inny i najlepszy na świecie) znacznie odbiega od tego, co oznaczała nazwa charlotte russe, czyli obłożonym biszkoptami owocowym torcikiem z bawarskim kremem śmietankowym.